Junior-Edu-Żywienie to program edukacji żywieniowej zachęcający uczniów do świadomego wyboru zdrowych produktów. Zajęcia w ramach programu pozwalają na kształtowanie odpowiednich postaw i nawyków żywieniowych, a w efekcie do zmiany dotychczasowego stylu życia. Realizacja programu przyczynia się również do podniesienia świadomości na temat roli żywienia w powiązaniu z aktywnością fizyczną.
Jesień za oknem więc czas wzmocnić swoją odporność. Uczniowie klasy 3a postanowili osłodzić sobie szarobury październik samodzielnie przygotowując desery, zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia. Na początku zajęć dzieci pogrupowały produkty spożywcze w trzy kategorie, następnie przystąpiły do pracy. Każdy miał możliwość przygotowania deseru ze swoich ulubionych produktów z przestrzeganiem zasad higieny i bezpieczeństwa. Na koniec uczniowie nadawali nazwy swoim małym „dziełom sztuki” i z ogromnym apetytem wspólnie zajadali dyskutując o smakach i swoich wyborach.
Marta Radziejewska







